هماهنگی کلاس خصوصی

88904002 - 021

۳۱ واقعیت جالب و سرگرم کننده درباره فضا برای کودکان

بیشتر اوقات، حقایق در مورد فضا برای کودکان مانند قرار گرفتن در یک سرزمین عجیب و رویایی است. انسان‌ ها در تمام گروه‌های سنی علاقه زیادی به ستارگان دارند و بشر از دیرباز به سمت آسمان و ستارگان کشیده شده است. خیره شدن به آسمان شب می تواند به شما کمک کند ستاره های درخشان، ماه نقره ای، سیارات مختلف و احتمالاً حتی نوار ستاره ای کهکشان ما، کهکشان راه شیری را ببینید.

علاقه انسان به مطالعه و کاوش در فضا تنها به شناخت ناشناخته ها محدود نمی شود بلکه کشف جهان و کهکشان ها را نیز شامل می شود. علاقه انسان به فضا، دانش علمی بشر را گسترش داده است. پرتاب ایستگاه بین المللی فضایی، اولین فرود بر روی ماه، مریخ  نوردی و تلسکوپ هابل برخی از دستاوردهای اولیه بشر در اکتشافات فضایی هستند. ما در این مقاله به اطلاعات جالب توجهی در مورد فضا پرداخته ایم تا بتوانید به برخی سوالات فرزندان خود مثل فضا چیست؟ چقدر بزرگ است؟ اجسام مختلف در فضا کدامند؟ پاسخ دهید.

اطلاعات درباره فضا برای کودکان

زمین ما توسط یک هاله غلیظ به نام جو احاطه شده است این هاله چیزی نیست جز لایه هایی از گازهای اطراف سیاره زمین. منطقه ای که در آن لایه های هوای اطراف زمین ناپدید می شود، فضای بیرونی جو نامیده می شود. فضای بیرونی تقریباً ۱۰۰ کیلومتر بالاتر از سطح زمین است. از آنجایی که در فضا هوا وجود ندارد، نور خورشید بازتاب پیدا نمی کند تا رنگی به آن محیط بدهد. بنابراین فضا کاملا تاریک به نظر می رسد.

برخلاف تصور عموم، فضا خالی نیست. فضای بین سیارات و ستارگان مملو از مقدار زیادی مولکول گاز و غبار است. فضا پر است از انواع پرتوها، از جمله پرتوهای فرابنفش و مادون قرمز، پرتوهای کیهانی و اشعه ایکس با انرژی بالا و پرتوهای گاما که از خورشید و سایر منظومه های ستاره ای ساطع می شوند.

۳۱ واقعیت فضایی برای کودکان

در ادامه به جالب ترین نکات واقعی در مورد فضا می پردازیم، نکاتی که یادگیری آنها بسیار سرگرم کننده و جذاب خواهد بود.

  1. فضانوردان کاوشگر فضا هستند. کلمه فضانورد “astronaut” از کلمه لاتین Astron به معنای ستاره گرفته شده است. روس ها فضانوردان را “Cosmonaut” می نامند. از کلمه یونانی cosmos به معنای فضا گرفته شده است.
  2. بسته به مشخصات سفینه و ماموریت، سفر به ایستگاه فضایی بین‌المللی ممکن است از شش ساعت تا سه روز طول بکشد.
  3. ستارگان به دلیل سوختن گازهای موجود در جو، نور ساطع می کنند. ستاره هایی که در آسمان صاف بزرگ به نظر می رسند لزوما بزرگتر از سایر ستارگان نیستند. آنها به ما نزدیک ترند.
  4. فضانوردان در ماموریت های فضایی خود فقط غذای مایع مصرف می کنند.
  5. از آنجایی که فضانوردان نمی توانند یخچال را با خود به فضا ببرند، از فرآیند خشک کردن انجمادی استفاده می کنند. آنها غذا را در دمای پایین منجمد کرده و در ظرف خلاء خشک می کنند تا رطوبت آن به طور کامل از بین برود.
  6. از روی زمین ستاره ها نزدیک به نظر می رسند، اینطور نیست؟ اگر با یک شاتل فضایی با سرعت ۱۲۵۰۰ مایل در ساعت سفر می کردید، حدود ۱۶۵۰۰۰ سال طول می کشد تا به نزدیک ترین ستاره در کهکشان خودمان برسید.
  7. زمانی پلوتون را آخرین سیاره منظومه شمسی می دانستند. بعدها این سیاره به دلیل کوچک بودن از لیست حذف شد. به همین دلیل است که به آن یک سیاره کوتوله می گویند.
  8. در سال ۱۹۵۷، روسیه اولین ماهواره مصنوعی جهان، اسپوتنیک را به فضا پرتاب کرد.
  9. ستاره دنباله دار هالی هر ۷۵ سال یک بار ظاهر می شود. آخرین بار در سال ۱۹۸۶ ظاهر شد و انتظار می رود دوباره در سال ۲۰۶۱ ظاهر شود. دو دنباله مختلف این ستاره بزرگ دنباله دار را تشکیل می دهند، یکی درخشان از گاز یونیزه شده و دیگری ضعیف و تشکیل شده از ذرات غبار.
  10. سیاهچاله ها توده های متراکمی هستند که در یک فضای کوچک انباشته شده اند. آنها می توانند هر چیزی را که در دسترسشان است ببلعند- حتی یک ستاره یا یک فوتون نور – این مسئله به دلیل کشش گرانشی زیاد سیاهچاله است.
  11. آیا جدیدترین عکس های سیاهچاله ها را دیده اید؟ باید بدانید که آنها دقیقاً عکس سیاهچاله ها نیستند، بلکه تصاویری هستند که محیط اطراف آنها را نشان می دهند چرا که هیچ چیز نمی تواند از کشش بسیار سیاهچاله ها فرار کند.
  12. فضا آرام به نظر می رسد، اینطور نیست؟ اما باید بگوییم که ابر نو اخترها سکون و آرامش در فضا را بر هم می زنند. ابر نو اختر در واقع شکست یک ستاره بسیار قدیمی است که باعث انفجاری با شدت بالا می شود. هایپرنوا یک نوع بسیار فعال از ابر نو اختر است که تصور می شود از یک فروپاشی شدید هسته در فضا ناشی می شود. انفجارهای هایپرنوا قوی ترین انفجارهای جهان ما به شمار می روند. اولین هایپرنووا در سال ۱۹۹۸ شناسایی شد.
  13. فضانوردان در فضا با استفاده از امواج رادیویی با مردم زمین ارتباط برقرار می کنند. امواج رادیویی برای حرکت و انتقال به هیچ وسیله ای نیاز ندارند.
  14. یک لباس فضایی کامل ناسا دوازده میلیون دلار قیمت دارد. لباس‌های فضایی سفید هستند زیرا رنگ سفید می ‌تواند هر حرارتی را که به آن تابش می‌کند منعکس کند.
  15. یک سال در سیاره زهره برابر با ۲۲۵ روز زمینی است، در حالی که یک سال در سیاره نپتون برابر با ۱۶۴٫۸ سال زمینی است.
  16. نام کهکشان راه شیری ما از واژه لاتین Via Lactea به معنای دایره شیری گرفته شده است.
  17. بیش از ۲۰۰ میلیارد ستاره در کهکشان ما و میلیاردها کهکشان مانند کهکشان راه شیری در جهان ما وجود دارد. خوشه های کهکشانی حاوی هزاران کهکشان و مقادیر زیادی پلاسمای داغ و ماده تاریک هستند.
  18. داستانی یونانی در مورد هرا، الهه شیر پاش، الهام‌ بخش عبارت “راه شیری” بود. کهکشان راه شیری در چین، به عنوان “رودخانه نقره” شناخته می‌ شود و در صحرای کالاهاری در جنوب آفریقا، “ستون پشتی شب” نامیده می شود.
  19. المپوس مونس در مریخ نام بلندترین آتشفشان منظومه شمسی است. اندازه آن تقریبا سه برابر بلندتر از قله اورست است.
  20. سیارک های کوچکی هر ساله به زمین برخورد می کنند، اما تقریبا هیچ آسیبی به سیاره ما وارد نمی کنند.
  21. جزر و مد و بالا و پایین رفتن آب دریا در زمین به دلیل کشش گرانشی خورشید و ماه ایجاد می شود.
  22. هیچ کس تا به حال حلقه های سیاره نپتون را ندیده است، زیرا آنها به دلیل نور کم خورشید تقریبا نامرئی هستند. این حلقه ها با استفاده از محاسبات علمی کشف شده اند.
  23. سیارک سدنا از نظر فیزیکی ویژگی ها یی مشابه زمین دارد. او به اندازه سه برابر فاصله زمین تا نپتون با ما فاصله دارد.
  24. آپولو ۱۱ اولین ماموریت فضایی انسان ها بود که طی آن انسان توانست روی ماه قدم بگذارد. این ماموریت در سال ۱۹۶۹ انجام شد. این جمله معروف نیل آرمسترانگ پس از فرود بر ماه است: «این یک قدم کوچک برای انسان و یک جهش عظیم برای بشریت است».
  25. تقریباً ۲۰ درصد از جمعیت انسانی پخش تلویزیونی مأموریت آپولو ۱۱ را مشاهده کردند. این برنامه هنوز هم در میان پربازدیدترین رویدادهای زنده تاریخ رتبه بالایی دارد!
  26. صورت فلکی به مجموعه ای از ستارگان گفته می شود که به شکلی خیالی در یک راستا قرار می گیرند. نام اکثر صورت های فلکی از فرهنگ های خاورمیانه باستان، یونانی و رومی گرفته شده است.
  27. دانشمندان اولین عکس از یک سیاهچاله را در سال ۲۰۱۹ ثبت کردند. گفته می شود این سیاهچاله سه میلیون برابر بزرگتر از زمین است.
  28. “Crux” یکی از صور فلکی است به راحتی قابل تشخیص بوده از زمین دیده می شود. همچنین کوچکترین صورت فلکی از ۸۸ صورت فلکی عصر مدرن به شمار می رود.
  29. ماه در سطح خود دهانه های بیشتری نسبت به زمین دارد. این مسئله به آن دلیل است که زمین حداقل فعالیت های طبیعی را تجربه می کند.
  30. اگرچه عطارد در نزدیکترین فاصله از خورشید قرار دارد، اما گرم ترین سیاره نیست. سیاره زهره دمای بالاتری نسبت به عطارد دارد. دما در این سیاره می تواند به ۴۶۵ درجه سانتیگراد برسد که برای ذوب شدن سرب کافی است.
  31. محققان بر این باورند که مشتری ۷۹ قمر دارد. از این تعداد، ۵۳ مورد قبلاً نامگذاری شده بودند و ۲۶ مورد هنوز نامگذاری نشده اند.

حقایق نور در فضا

برای درک اینکه چرا در فضا نور وجود ندارد، باید بدانیم چرا در زمین نور وجود دارد. در زمین، خورشید نور خود را از طریق قطرات آب، گرد و غبار و خاک موجود در جو ما پخش می کند. این پراکندگی جوی به ما این امکان را می دهد که در ساعات روشنایی روز شاهد رنگ های زیبا باشیم. با این حال، با غروب خورشید، تاریکی ما را فرا می گیرد. در فضا، ستارگان، درست مانند خورشید  باید نور بتابانند، اما فضا عمدتاً سیاه به نظر می رسد. در واقع جو زمین پراکندگی نور را تسهیل می‌کند و رنگ‌ ها را آشکارتر می سازد.در حالی که فضا، بدون وجود جو قوی، به نور اجازه می ‌دهد مستقیما حرکت کند و در نتیجه تاریکی بصری ایجاد می ‌شود. وسعت فضا، دور شدن ستارگان از زمین و حضور محدود گاز و غبار کیهانی به این سیاهی کیهانی کمک می کند. بنابراین، دینامیک اتمسفر متضاد بین زمین و فضا، پدیده های بصری متمایز را ایجاد می کند.

سوالات کنجکاوانه کودکان

در ادامه به برخی سوالات کنجکاوانه که کودکان بسیار می پرسند می پردازیم و پاسخ آنها را می دهیم:

۱٫ فضا چه بویی دارد؟

فضانوردان گزارش کرده اند که بوی فضا شبیه باروت، تمشک و استیک سرخ شده است. این بو زمانی که آنها در لباس فضایی خود هستند مشخص نمی شود، اما زمانی که لباس های خود را در شاتل فضایی در می آورند، بو می دهد. ذرات ممکن است به لباس آنها بچسبند و بوی مشخصی ظاهر شود. فضانورد سابق کریست هادفیلد بیان می کند که فضا بو نمی دهد، اما ذرات موجود در فضا ممکن است با هوا در شاتل فضایی ترکیب شوند و بو ایجاد کنند.

۲٫ فضا چقدر سرد است؟

فضا دما ندارد زیرا جرمی در خود ندارد. دما تابعی از انرژی گرمایی است و از آنجایی که فضا ماده ای ندارد، انتقال گرما امکان پذیر نیست. بنابراین دما ۰K یا صفر مطلق است. به عبارت دیگر، ۲٫۷۳ کلوین (-۴۵۴٫۷۵ فارنهایت / -۲۷۰٫۴۲ سانتیگراد) است که به عنوان تابش پس زمینه مایکروویو کیهانی (CMB) شناخته می شود که در سراسر جهان پخش می گردد.

۳٫ آیا می توانم در فضا صداها بشنوم؟

صدا در فضا وجود ندارد و شما نمی توانید هیچ صدایی را بشنوید. به این دلیل است که صدا از طریق ارتعاش ذرات حرکت می کند و از آنجایی که فضا ذره ای ندارد و خلأ کاملا حاکم است، هیچ راهی وجود ندارد که صدا بتواند حرکت کند تا شما بتوانید آن را بشنوید.

جمع بندی

اکثر کودکان کاملا مجذوب فضا بوده و علاقه مند به دانستن بیشتر در مورد آن هستند. فرزند شما می تواند فضانورد بعدی در حال ساخت باشد، پس چرا کنجکاوی او را با حقایقی در مورد فضای بیرونی برطرف نکنید. نگاهی اجمالی به کودکان از این پدیده هیجان انگیز ممکن است آنها را ترغیب کند تا درباره فضا بیشتر بیاموزند.

Visits: 182

مشاور مدرسانه

تو رادیو مدرسانه درباره توسعه فردی و رشد فکری حرف می زنیم

تماس با کارشناس آموزش

88904002 – 021

پیام از طریق واتساپ یا تلگرام

09198921049